Chetan Bhagat: Házasságom története

2018/09/26. - írta: excentrikusbagoly

2-states.jpeg

A Házasságom története (2 States: The Story of My Marriage2009) egy bájos szerelmi történet Indiából. Chetan Bhagatról azt kell tudni, hogy ő az a kortárs író, akinek a könyveit arrafelé mindenki olvassa. Ugyanakkor ismert újságíró, tévéműsorok gyakori szereplője, és a legnagyobb indiai hírességek egyike is.

A hatalmas népszerűség valószínűleg annak köszönhető, hogy Bhagat jó stílusban, szépen, megértően mesél az emberekről, és a mai fiatalok problémáit is megjeleníti az írásaiban. Bhagat hősei a modern középosztályosodó India jellegzetes figurái. Egyetemisták és irodai dolgozók. Van köztük banki alkalmazott, call centeres, mérnök, újságíró és sportoló is.

Nálunk nem lehetne egy romantikus regény központi problémája az, hogy két szerelmes a szülők hozzájárulása nélkül nem házasodhat össze. Arrafelé viszont ez még mindig gondot okozhat a pároknak, és a 2 States főszereplőivel is éppen ez történik. Egy egyetemi ismeretségből nagy szerelem lesz, de a család nem járul hozzá a házasodáshoz. A fiatalok azonban nem adják fel, hanem elhatározzák, hogy mindent megtesznek azért, hogy valahogyan meggyőzzék mindkét családot. Kerül, amibe kerül.

A helyzetüket megnehezíti, hogy két kultúra (a pándzsábi és a tamil) találkozásáról van szó, így mindkét oldalon le kell győzni az előítéleteket. Így aztán bőven lesznek a történetben próbatételek is a fiatal pár, Krish és Ananya számára.

(Nekünk talán furcsa lehet, hogy egy északi és egy déli család között ekkora lehet a különbség, különösen ha mindkettő hindu család. Indiával és a sokszínűségével kapcsolatban mindent könnyebb megérteni, ha nem országokkal hasonlítjuk össze, különösen nem egy magyarországnyi területtel, hanem inkább kontinensekkel.)

Az az optimizmus, ami a regényt áthatja szintén érdekessé, üdítő változatossággá teheti a magyar olvasó szemében. A Házasságom története egy önéletrajzi elemeket is tartalmazó regény. A könyv alapján nagy sikerű bollywoodi romantikus film is készült. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koho.blog.hu/api/trackback/id/tr1214219575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása