Szaszkó Gabriella, a szívhangoló

2018/10/04. - írta: excentrikusbagoly

szaszko.jpg

Mi a legfontosabb neked egy történet megírásakor? 

Nagyon érdekel az emberi psziché, az emberi kapcsolatok és a társadalom mozgatórugói is. Ezeknél azt hiszem, hogy leginkább a hitelességre törekszem. Nagyon fontosnak tartom, hogy sikerüljön háromdimenziós karaktereket alkotnom, és minél inkább reális környezetbe, élethelyzetbe helyezzem őket. Nem annyira hiszek a nagy ötletekben, inkább olyan történeteket keresek, amik engem is megérintenek, és elgondolkodtatnak. Szeretem én magam is felgöngyölíteni a szálakat, sosem tudom előre, hogy pontosan merre is tartok.

Kik a kedvenc karaktereid, akiket kitaláltál/megírtál?

Most a Pennington-testvérek sorozatom kötetei jelennek meg a Maxim kiadónál. Ebben a két regényben nagyon büszke vagyok mind a három karakteremre. David Pennington talán a kedvencem az flegma, exdrogfüggő lázadó kisöcsi, aki teljesen elfojtja a saját érzelmeit, így próbál megküzdeni a gyerekkora súlyával. Nagyon szeretek férfi karaktereket írni (főleg olyanokat, akikkel valami gond van), valamiért jobban is sikerülnek, mint a lányok.

Emellett most még kiemelem Josh Westberget, aki egy következő sorozatom főszereplője. Ő egészen egészségesre sikerült. Álmodozó, kitartó zenész, aki keresi az útját a karrierben, az életben és a kapcsolatokban is. Általában a karaktereimet nem szoktam konkrét személyekről mintázni, inkább úgy érzem, hogy mindegyikükbe egy kicsit magamat bújtatom bele, a személyiségemnek egy részével dolgozom (ami kicsit skizofrénesen hangzik).

Tudnál mondani egy olyan helyzetet, amikor nagy nehézségek elé állított egy szereplő (például felbukkant a semmiből). Hogyan változtatta meg a történetet, és a történet szempontjából volt haszna? 

A Pennington-testvérek sorozatban Amy teljesen megváltoztatta a történetemet. Eredetileg csak a fiúkról akartam írni, de aztán Amy konkrétan bekopogott a kisebb testvér ajtaján, ráadásul csókolózni kezdett a főszereplőmmel (így megalkotta ezt a furcsa hármast), ami aztán még két kötet jelentett nekem.
Úgy gondolom, hogy nagyon is nagy volt haszna Amy berobbanásának, nélküle a regények talán nem is készültek volna el. Igazi eseménygenerátor lett.

"Az ajtó félig átlátszó üvegén egy vékony alak sziluettjét vettem ki. Egy utolsót sóhajtottam, hátrasöpörtem a hajamat a szememből, és kinyitottam az ajtót.

Igazi meglepetésként ért a látvány. Kisírt szemmel állt az ajtóm előtt a bátyám ex-menyasszonya. Nagyon ellentmondásos érzéseim voltak Amy Forester személyével kapcsolatban.

Sohasem láttam annyira letaglózottnak, mint aznap, amikor a küszöböm elé sodorta az élet. Zöld szeme erősen fel volt puffadva, haja kócosan omlott a vállára. Világoskék koptatott farmert viselt és egy egyszerű fehér trikót. Először nem szólt semmit, csak szorosan magához ölelt. Azonnal megcsapott az ismerős, édes illata. Furcsán éreztem magam, évek óta nem ölelt meg ennyire hosszan és erősen."

Mi az az öt dolog, amit megváltoztatnál ahhoz, hogy ideális legyen számodra a világ?

  1. Az első és legfontosabb mindenképpen az emberek toleranciája lenne, nagyon szeretném, ha nem létezne hátrányos megkülönböztetés bőrszín, vallás, szexuális orientáció és ezek alapján. Lehetséges, hogy ezzel már el is használtam az ötöt, ez annyira borzalmasan nehéz kérés.
  2. A második az, hogy szeretném, ha a világ elég biztonságos legyen ahhoz, hogy mindenki a legjobb tudása szerint kiteljesedhessen, tanulhasson, olvashasson, fejlődhessen, így joga legyen egy boldog élethez, amiben azt munkát végezhetné, amiben ki is tud teljesedni.
  3. A harmadik mindenképpen az lenne, hogy ne nehezítsük az életünket felesleges papírmunkával, felesleges körökkel, éljünk hasznos életet, legyenek értünk az intézmények, a szolgáltatók és ne fordítva.
  4. A negyedik, hogy az állatokat megfelelő körülmények között legyenek tartva, ehhez hozzá tudom kapcsolni a gyengék és az elesettek védelmét. Szeretném, ha a kiszolgáltatott teremtmények se esnének senkinek se áldozatául.
  5. És persze szeretném, ha mindenki kedves lenne a másikkal, odafigyelne arra, ha másoknak gondjai vannak, így mindenki megfelelő támogatásban részesülhessen, ha épp szüksége van rá.

 

Ha feldolgoznák az egyik művedet, mit szeretnél belőle: rádiójáték, film, színdarab, bábelőadás, pantomim? Kik játszanák a főszereplőidet, ki rendezné, ki csinálná a soundtracket, és milyen lenne a premier?

Mindenképpen filmet vagy mostanság inkább sorozatot szeretnék a trilógiámból, például a most futó Big Little Lies sorozat alkotóinak szívesen odaadnám feldolgozásra.
Nagyon szeretem a filmeket, ezért azt hiszem, az egyik legnagyobb álmom válna valóra, ha a képernyőn láthatnám a történetemet. Már régen kiválasztottam Chace Crawfordot, Zach Gilfordot és Julie Gonzalót is a szerepekre.

Soundtracken még nem gondolkoztam, de a The Script biztos szuper zenét szolgáltatna hozzá.

A sorozatpremierek pedig fogalmam sincs, hogy milyenek szoktak lenni, de az is nagy álmom, hogy egyszer egy premieren vegyek részt és íróként fotózkodhassak a karaktereimet játszó színészekkel.

Mit jelent számodra kortárs írónak lenni?

Kortárs íróként szeretnék több oldalról, árnyaltan bemutatni dolgokat, szeretnék mélyre ásni. Nagy vágyam, hogy egyszer fontos könyveket írjak, amik kissé képesek leképezni az emberek természetét, a társadalmunkat mostani formájában. Szerintem kortárs írónak lenni egyben felelősségteljes feladat, épp ezért szeretnék szórakoztató formában komoly témákkal foglalkozni.

NÉVJEGY :::::: SZASZKÓ GABRIELLA

Műfaj(ok)
Regény, novella

Kedvenc író/költő
Rengeteg van, de ha egyet kell kiemelni:
Stephen King

Kedvenc idézet
„Trust dreams, trust your heart and trust your story.”
– Neil Gaiman

Kedvenc jelzők
Ez nagyon nehéz kérdés, a kedvenc jelzőim inkább olyanok, amiket túlhasználok, így már nem is a kedvenceim: igazi, tökéletes, nyomott mintás, koptatott, kaotikus, falfehér

Leginkább utált szófordulatok, amiket kiírtana a világból
Ezen se gondolkoztam még, de nem szeretem a túl körülményes, túlírt, túlmagyarosított szavakat (például a pokolgépet a bomba helyett).

Milyen nyelveken publikál
Magyar főként, néha angol

Különleges ismertetőjegy 
Nagyon szeretem a horrortörténeteket, ez lehet az?
A saját sztorijaim is elég nehezek.

Megjelent művek:
A megjelent két regényem kapható a nagy könyvesbolt hálózatokban (Libri, Líra, Bookline), a kiadóm oldalán (olvas.hu) és még számos internetes oldalon.

2018
Vigyázz rám, Dream válogatás, Maxim kiadó, 2018 november-december

2017
Beszélj hozzám, Dream válogatás, Maxim kiadó, 2017. december
We’re Visiting Granny, The Haunted Traveler Anthology, 2017. december

2016
Amit a tenger adott, Uploaded Magazin, 2016. február
A könyvtári fantom, Kalandok és Kalandozók II, Spiritart Egyesület, 2016. április
Érzelemmentesen, Új Galaxis 24. szám, 2016. május
Nagypapa, Aranymosás Irodalmi Magazin, 2016. szeptember
Amit a tenger adott, Aranymosás Irodalmi Magazin, 2016. november
Maradj velem, Dream válogatás, Maxim kiadó, 2016. december

2015
Különös esküvő, Új Galaxis 22. szám, 2015. január
Levelek között a szél, Uploaded Magazin, 2015. július
Művészrezervátum, Uploaded Magazin, 2015. augusztus

2014
New World, The Tophat Raven Magazine, 2014. április
School of Nations – Nemzetek iskolája, Institute of the Mediterranean (IEMed), 2014. május
Adóparadicsom, OpenHU elektronikus antológia, 2014. május
School of Nations – Nemzetek Iskolája, Mediterranya Literary Blog, 2014. május
Az író, Kis Lant Irodalmi Folyóirat, 2014. július
Hajnali csíny, Kurázsi Folyóirat, 2014. augusztus
A szellemsebész, Borzalom a sorok között elektronikus antológia, 2014. október

2013
Meglátogatjuk a nagyit, Töviskapu Antológia, 2013. február
A házisárkány, Holnap Magazin, 2013. április
Hiszek a társadalombiztosításban, Nyakonöntött Próbagoblin Szolgáltatóház, 2013.december
Átmeneti állomás, Aranymosás Irodalmi Magazin, 2013. december
Az akció, A Preyer Hugo pályázat hivatalos oldala, 2013. december

2012
Jókor Jött az Éjfél, Holnap Magazin, 2012. június
Fehér Karácsony, Téli Álmok, Könyvműhely Kiadó, 2012. november

Megírt, de nem kiadott művek
Ilyen nagyon sok van, ezért csak a befejezett regényeimet másolnám be, hogyha nem gond (ezen kívül van halom félbehagyott regény és befejezett novella).

2010 szeptember - 2012 február Lélek-út
2011 június - 2014 augusztus – Mélyvíz (kisregény)
2012 február - 2015 július – Amit a tenger adott (kisregény Sütő Fannival)
2013 október 31. - 2015 november 30. – A cukorkagyűjtés
2014 január - 2016 november – Kora február
2015 március - 2018 május – Késő március
2016 június - 2017 szeptember – Mezítláb nem lehet világgá menni

 

Weboldal | Facebook oldal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koho.blog.hu/api/trackback/id/tr3214269471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása